totuus,kauneus,hyvyys Miten saada aikaan muutos, jolla ihmisyys nostetaan suurimmaksi tavoitteeksemme.

Poliisista tehdään syntipukki Kauhajoen ammuskelussa. Epäonnistunut sisäministeri Holmlund pesee kasvojaan

Kauhajoella aiotaan syyttäää sitä poliisia, joka ampujaa haastatteli edellisenä päivänä eikä ymmärtänyt, että haastateltava aikoo seuraavana päivänä murhata toistakymmentä ihmistä. Ajatella, ettei hänellä ollut sellaista kristallipalloa mistä tuo tuomittava teko näkyisi. Kaikki myötätuntoni on tuon poliisin puolella. Hänestä ollaan nyt ministeriön toimesta tekemässä syntipukkia  ja syyllistä koko ikävälle tapahtumalle. Näin kokoomuksen hallitsema ministeriö toimii ja koko yhteiskunta pakenee vastuustaan. Se antaa tapahtuneelle yhden hyvän poliisiraukan kasvot.Tapauksessahan jokainen lenkki petti, niin terveydenhuolto, oppilaitos kuin sosiaalitoimikin. Ministeristä nyt puhumattakaan, joka jo Jokelan jälkeen lupasi korjata asiat mallilleen. Kokoomus laittoi nyt väärän ministerin kiertoon kun vaihtoi opetusministeriä. Ei tuo poliisimies ole psykiatri, ei lääkäri. Hän on poliisi, joka haastateltuaan ennen mihinkään rikkeeseen syyllistymätöntä, ampumaharrastuksesta kiinnostunutta nuorta miestä päätti antaa asian olla. Paljon väkivaltaisimilla ja ja väkivaltataustan omaavila ihmisillä on aseenkantolupa. Sisäministeri itse kiukuttelee kun ei saanut haluamaansa kansliapäällikköä ja on juonimassa itselleen valtiosihteeriä, jotta voisi kansiapäällikön sivuuttaa. Ilmeisesti hän jo on sen järjestänytkin.
Tällainenko on peruskokoomuslaisten käsitys vallankäytöstä.

En voi hyväksyä sitä tapaa ja menettelyä, jolla ministeriö oman saamattomuutensa ja velttoutensa sekä välinpitämättömyytensä, kaataa yhden erinomaisen poliisimiehen niskaan.

Syy tapahtuneisiin onnettomiin murhatöihin pitää hakea sieltä sylttytehtaalta missä se onkin. Samoin vastuu. Ja vastuunkantajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Olen samaa mieltä kanssasi, ettei tuota asiaa voi vierittää yhden miehen harteille. Ennen kuin noin pääsi käymään, on varmasti ollut paljon parempiakin kohtia puuttua ampujan tekoihin. Mutta eipä niitäkään oltu tehty. Apua ei herunut mistään.

Olisi oikein, että kyseisen miehen syyllistäminen loptettaisiin kokonaan. Hän taatusti kantaa jo omaa "ristiään" selässään muutenkin.

Jari Leino (nimimerkki)

Kyllä.

Voidaan jättää itse kunkin puoluekannat tämän asian ulkopuolelle, mutta tuon päätöksen tehneen poliisimiehen syyllistäminen on epäinhimillistä, katsoi sitä miltä kantilta tahansa.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Näin juuri.

Hän saa kärsiä "rangaistustaan" varmaankin lopun ikäänsä. Siksi olisi suotavaa, että hän saisi myös kriisiapua ja että häntä autettaisiin.

Ajatelkaa, jos omalle kohdalle olisi sattunut vastavaa...minä ainakin olisin ihan rikki ihmisenä ja silloin ei kyllä tarvitse yhtään lisätä painolastia tuolle miehelle.

Inhimillisyyttä peliin.

Tapani Niemi (nimimerkki)

Se jotenkin on niin väärin, että systeemi piiloutuu yhden henkilön kuvan ja nimen taakse. Kymmenen vuoden päästä muistetaan vain se poliisi, joka ei pyssyä pois ottanut vaikka kaikki, koko järjestelmä petti, peruskoulusta lähtien. Kiusaamiseen ei puututtu, vanhempia ei kuultu, itse tekijää ei kuultu jne Ja totta on, Jari Leino, että silloin oli myös eri puolueita hallituksessa. Vastuu on kaikilla. Kokoomuksella on vaan nyt sisäasiainministeriydestä ja muistakin ministerin paikoista, johtuen tilaisuus perinpohjin selvittää tapahtumat, syyt ja tehdä tarvittavat muutokset lakeihin ja kaikkien toimijoiden toimintamalleihin. (lääkintähall.,sosiaalihall, kouluhall. jne).
Nyt ei oo aika syyllistää yhtä poliisia. Hänen on mahdoton ollut tietää tulevasta mitään. Pelkään vaan, että tästäkin toimiin ryhtymisestä Holmlund aikoo laistaa. Toivon,että media on niin viisas ja puolustaa tätä poliisimiestä.

jussi (nimimerkki)

Suomessa on riittävän tiukka aselaki kunhan luvan myöntäjät noudattavat lain velvoitetta.Kauhajoen tapauksessa poliisin olisi pitänyt peruuttaa aselupa koska aselain velvoittamat syyt olivat riittävät.Tällä toimenpiteellä olisi ammuskelu kyseisellä aseella ja sinä päivänä estetty.Aselaki keskustelussa kiinnitetään liikaa huomiota siihen minkälaisia aseita harrastajille voidaan myöntää ,onko aseet enemmän tai vähemmän vaarallisia.Kaikki aseet on tappavan vaarallisia väärissä käsissä joten pääpaino lupia myönnettäessä kuuluu olla , minkälaisille henkilöille luvat myönnetään.Harmittavan usein mediassa antavat lausuntoja sellaiset henkilöt jotka eivät ymmärrä asiasta juuri yhtään mittään ja vievät aselaista keskustelun mutu tasolle.

sirpa salmi (nimimerkki)

Mahtaa kyseisellä poliisilla olla elämä riittävän sekaisin, ettei siihen ministeriön syyllistämistä enää tarvita.
Jos syyllisiä täytyy hakea, eiköhän ne ennemmin ole ampujan vanhemmat.
Ai niin *hups* vanhempiahan ei saa nykyään syyllistää..

Tämä on myös näitä nykyajan ilmiöitä, joko keskitytään pelkästään syyllisten hakemiseen, tai sitten syytetään aivan väärää puuta.

Maalaisjärki on kohta katoavaa kansanperinnettä.

Olavi Jukarainen (nimimerkki)

Naisministerien itkut eivät enää toisella kerralla vakuuttaneet. Itkut oli jo kerran itketty kansan edessä valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa Jokelan surmien jälkeen. Silloin oli myös luvattu korjaukset mm lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon.

Nyt on itketty toisen kerran Kauhajoen tapahtumia. Ensisurijoina toimiminen ei kuitenkaan enää ollut niin vakuuttavaa, kun Jokelan tapauksen jälkeen luvatut korjaukset oli jätetty tekemättä.

Yksityisen poliisin syyttäminen tässä tilanteessa on syntipukin asettaminen niiden todellisten syyllisten sijasta, jotka eivät kokonaistilannetta haluakaan korjata.

Tapani Niemi (nimimerkki)

Voi Sirpa. Eiköhän tuo onneton nuorukainen ole syyllinen tekoihinsa. Millaisen tien kautta hän vaan siihen päätyi ja mitä olisi voinut ja pitänyt tehdä, jotta sen teon olisi estää voinut.
Kun voisikin aina ihminen epäonnistumisistaan syyttää vanhempiaan niin helpolla päsisi. Minäkin voisin epäonnistumiseni pistää huonojen ja kelvottomien vanhempieni syyksi. Vaan kun en voi, oma moraalini ja etiikkani ei sitä vaan hyväksy.
Että Niemen Tapanikin olisi muuten mukava mies mutta kun sen vanhemmat siitä tollasen väänsi.
Olisi myös mahdollista toteuttaa viisaan Platonin Ajatus, että valtio ottaisi lapset heti synnyttyään huostaansa ja kasvattaisi näistä joko elättäjiä, sotilaita tai hallitseva luokan edustajia. Vanhemmuus poistuisi kokonaan ja sen tuomat oikeudet ja velvollisuudet poistuisivat.
Platon varmaan viisas oli mutta en vaan mielly ajatukseen. Onhan siinä toki puolensa.

Pekka Siikala (nimimerkki)

Tapani,

Nyt lankeat pahasti populismin poluille. Poliisilla on vastuu, lakiin sidottu, ja Kauhajoen tapauksessa ei kristallipalloa tarvittu, koska näyttöä holtittomuudesta aseluvan haltijan kohdalla oli enemmän kuin riittävästi.

Tätä asennettasi voidaan soveltaa Konginkankaan rekkakuskiin; olisiko hänellä pitänyt olla kristallipallo, josta hän olisi voinut nähdä, että tieosuus muuttuu äkkiä tappavan liukkaaksi, eikä tienpitäjä ollut hommiaan ajoissa hoitanut.

Rekkakuski sai tuomion, jota yleisesti eri keskustelupalstoilla pidettiin aivan liian lievänä.

Hän joutuu elämään loppuikänsä oman syyllisyytensä kanssa. Miksi mahdollisesti virheen tehneen polisiin tulisi nyt päästä jotenkin vähemmällä? Kyllä minä miestä säälin, mutta lainkäytössä sääli on sairautta.

Muistakaapa nyt kaikki, että Kauhajoen tapauksessa oli selvä näyttö ampujan soveltumattomuudestaaseen haltijaksi - siis ennen kohtalokkaita tapahtumia. Ei ole mitään syytä päästää virheen (mahdollisesti) tehnyttä poliisia vastuusta, siis siitä että tapaus tutkitaan ja hutkitaan.

Näin äärettömän yksinkertaista se on. Ihan kaikesta ei voi syyttää ministereitä eikä oikeistoa. Ei eds punalipun varjosta.

Pekka Siikala (nimimerkki)

Tuula Hölttä,

Eiköhän ole niin, että vain Suomessa ja Ruotsissa hyväksytään nämä modulimittaiset yhdistelmät, joiden maksimipituus on 25,25 m. Keski-Euroopassa maksimimitta taitaa niillä kuusikaistaisillakin teillä olla 19 m.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Kuule Pekka. Ei sen niin väliä millaisen lipun varjosta kirjoitan. Kirjoitathan sinä metsien mieskin sieltä viljakuivurin kupeesta kaurapellon laidasta.
Tottahan tuon poliisimiehen työ pitää tutkia. Ei häntä kuitenkaan saa syyttää siitä mitä tapahtui. Olisi hän tehnyt niin tai näin. Ehkä se olisi siirtänyt tapahtumaa ja muuttanut sen luonnetta jopa vakavammaksikin. Epätoivoiset ihmiset tekevät epätoivoisuia tekoja. Pussi grillihiiliä, apteekista reseptivapaasti rikkiä ja typpirikasta Y-peltolannoitetta. Aineet hienoksi ja sekaisin, sinkkiämpäriin ja nauloja ja muttereita ja ruuveja sekaan. Lyhyt pätkä palavaa lankaa ja hups. 100 kuoli. Putkiliikkeestäkin löytää siistejä yhteitä ja tulppia, jos aikoo kaunistaa pomminsa. Se, että tästä poliisimiehestä tehdään syylliyyden kasvot tapahtumalle on sitä johtavien virkamiesten pakenemista vastuustaan muiden selkien taakse. Nyt se iso virkamies vaan on kokoomuslainen. Juuri se, joka Jokelan jälkeen lupasi tehdä kaikkensa eikä tehnyt mitään. Jos tuolla mainitsemallasi perusteella otettaisiin aselupa pois kaikilta, jotka holtittomasti asettaan käyttää niin lukumäärä olisi suuri. Lähipiirissänikin täällä saaristossa on hiljan tapaus kun peurametsällä kaveri kännipäissään ampui pahasti kaveriaan silkasta huolimattomuudesta. Kun rasahti pusikossa hän puoliautomaatillaan ruikkasi kolme kutii sinnepäin. Ei ollut puhettakaan, että siitä aselupa menisi.
Sinun logiikallasi hallituksen olisi pitänyt jo hyvissä ajoin tietää tulevan laskusuhdanteen ajankohta ja jyrkkyys ja alkaa toimet sen vaikutusten eliminoimiseksi. Vielä syyskuussa he hekumoivat kasvun jatkuvan ja kaupungissa kaiken olevan hyvin. Siitä oli selvemmät merkit ilmassa, netisssä, lehdistössä, tv:ssä kuin konsanaan Kauhajoen ampujan tapauksessa. Se yksi poliisi ei aiheuttanut Kauhajoen ampumisvälikohtausta eikä siitä häntä tule syyttää. Häntä voi kenties esimiehensä taholta moittia varomattomaksi. Ei suinkaan koko kansan eteen syntipukiksi suojelemaan isokenkäisten laiminlyöntejä.
Ei ihmisiltä kaikkea voi vain varmuuden vuoksi kieltää.

Akateeminen pätkätyöläinen (nimimerkki)

"Syy tapahtuneisiin onnettomiin murhatöihin pitää hakea sieltä sylttytehtaalta missä se onkin. Samoin vastuu. Ja vastuunkantajat."

Voi hyvänen aika. Onko se nyt niin vaikeaa sanoa, että vastuu Kauhajoen joukkomurhasta on Matti Saarella?

Yksikään ministeri, poliisi tai muu viskaali ei ollut käskemässä Saarta ampumaan tai vetämässä liipaisimesta. Murhiin syyllinen on vain ja ainoastaan Saari itse.

Käyttäjän lenkki6 kuva
Tapani Niemi

Niin on, sen jo kommentissani kirjoitin. Mutta mikä hänestä murhamiehen teki. On liian helpoo sanoo et kouluampujat on miälenvikasii. Oisko sen voinu oikeilla toimilla estää.
mut ennenkaikkee artikkelissa vastustetaan sen poliisimiehen riepottelua.

Toinen kannatettava asia on sitten ase kaikille ja mukaan.

Pekka Siikala (nimimerkki)

Tapani,

Hahaa, sekoat omissa sanoissasi. On aivan oikein että poliisin toiminta tutkitaan, ja jos aihetta on niin poliisia syytetään, ja jos aihetta on niin poliisi tuomitaan, siis oikeudessa.

Tuolla tapahtumaketjulla ei ole hitonkaan tekemistä minkään muun asian kanssa. Ei Anne Holmlundin kanssa, ei yhteiskunnan kanssa, ei psykiatripulan kanssa.

Miksi poliisia ei saisi mahdollisesta virheestä tutkia, syyttää, ja tuomita - jos tuomitsemiseen aihetta on?

Harmaasusi (nimimerkki)

Sulla sentään on paukkuja olla lukitsematta kommenteerausta
kaiken mailman "tekosekopäiltä".
Niin se elämä menee. Toisilla on ja toisilla ei.

Jos vastuunkanto tosiaan on kristallipalloon katsomista
eikä järkeen perustuvaa, niin jäät eivät kanna epeliä,
sinähän saariston ukulina tiedät sen - olipa puolueltaan
minkäsortin epatto tahansa.

Obladii obladaa.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Tuskin ko. poliisimiestä itse teosta syyllistetään, mutta, edellyttäen että hän tiesi ampumavideoista, hän teki ilmeisen virkavirheen. Ja jo aselupaa myönnettäessä tehtiin virkavirhe, vaikka kuinka olisi ollut kyse "maan tavasta".
Paljon on kyseisen tapauksen tiimoilla höyrehditty, mutta tämä tutkinta on asiallinen.

. suvituuli

On mielenkiintoista, kuinka tassa kirjoituksessa olette valmis vapauttamaan poliisin taysin vastuustaan siita tyosta, joka heille on nimenomaisesti maaratty.

Samalla kun edellisessa kirjoituksessanne "Suomen pullamosso....ottakaa oppia Kreikan nuorista" erittain voimakkaasti tuomitsette paikallisen - ja muidenkin -poliisien toimet...

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Niin, täältä Paraisten horisontista katsoen, paikalliset vastuunkantajat eivät ole ymmärtäneet, että kohta tulee uusi kerta.
Täällä ei tehdä mitään asian hyväksi, siis sen, ettei nuoriso tai vähän vanhemmatkaan "jää yksin peikkojensa tai idoliensa kanssa."

Asia voidaan kysyä näinpäin:
Kenen pitäisi/olisi pitänyt reagoida kun seuraavan kerran jotain tällaista tapahtuu?:
- poliisin
- poliittisten päättäjien
- tavallisten kansalaisten.

Paraisilla ovat reagoinneet, jo ennen kumpaakaan viime ampumisia, poliisi sekä tavalliset kansalaiset.

Poliittiset päättäjät ja varsinkin ylemmät virkamiehet, (jotka käyttävät poliittisia päättäjiä kumileimasimina), eivät ole tehneet mitään, paitsi aktiivisesti estäneet kaupunkilaisten toimia tehdä tästä parempi yhteisö asua. He estävät kaikin keinoin nuorisotilojen muodostamisen, tosin nyt rakenuttavat teatteria ja sen alle kellaritiloja, jossa nuoriso varmasti viihtyy (Syvää ironiaa.)

Tervetuloa ensi lomilla Paraisilla, niin voimme tehdä turistikierroksen:
- niissä kadunkulmissa missä nuoriso hengailee.

- kaupungin omistavassa autiotalossa jonka nuoriso on pistänyt säpäleiksi ja pämppäävät viikonloppuisin ja vetävät vaikka mitä aineita. (Tämän talon tuhoaminen oli tarkoituksellista, jotta kaupunki pääsee gryndaamaan rannan jota talo hallitsee.)

- Niissä kahdessa talossa missä vanhemmat haluavat pistää pystyyn
nuorisotoimintaa, nimenomaan katunuorille. Kaupunginhallitus, joka ei ole lukutaitoinen, on pannut asian kuusi kertaa pöydälle kaupunginjohtajan tai kaupunginjuristin ehdotuksesta (lue: toimesta).

- tavata päättäjiä joiden mielestä toimenpiteitä ei tarvita (mm. kaupunginjohtaja sekä kaupunginjuristi). Voi myös tavata virkamiehiä joiden mielestä jotain pitäisi tehdä, mutta ovat alakynnessä. (Nämä virkamiehet voivat mahdollisesti tulla virka-ajan jälkeen ja tulevat pyytämään vaitioloa kuuntelijoilta.)

Juu, pankoot nyt se poliisimies rautoihin, niin kai se jotain auttaa, niinkö?

Niin, että tervetuloa, mielellään valtuuskuntana. Olen varma että myös Tapani tulee mielellään luennoimaan muista aiheeseen liittyvistä asioista.

Henry, vihreän lipun alta räksyttävä perusvihreä

Tapani Niemi (nimimerkki)

Jos poliisi tekee virheellisen päätöksen sen vuoksi ettei hänellä ole psykiatrin tai psykoterapeutin tai edes lääkärin koulutusta on vain rike tai oikeastaan osaamattomuutta, tehtävä on liian vaativa. Miettikäähän todella millaisilla roistoilla aselupa tänäänkin on. Jos poliisi harkitusti murhaa yhteiskunnan hänelle antamalla aseella, ilman varoitusta, huvikseen, nuorukaisen, kuten Kreikassa. Se on murha. Älkää kukaan unohtako, että Kreikan tapahtumat alkoivat tästä murhasta.

Toimituksen poiminnat